« Terug naar de blog

Trends van 2018 uitgelicht aan de hand van start-ups.

January 16, 2018

2017 was een druk jaar voor de techwereld. Dat zal in het nieuwe jaar niet anders zijn. Technologische trends tonen aan dat onze customer journey makkelijker gaat worden in 2018, waarbij consumenten minder stappen nodig zullen hebben om tot een eindresultaat te komen. Artificiële intelligentie, big data analyses, bedrijfsdigitalisering en virtual reality zijn enkele technieken die ertoe zullen leiden dat onze chain efficiënter zal worden. We geven je een overzicht van wat er te komen staat.

Bedrijfsdigitalisering dankzij de digitale transformatie.

Bedrijfsdigitalisering is in 2018 meer dan een modewoord. Bedrijven zullen in de toekomst meer en meer investeren in digitale transformatie, wat zorgt voor grotere automatiseringen, meer gebruiksvriendelijkheid en SMAC (social, mobile, analytics and cloud) technologieën. 

Neem bijvoorbeeld Jureca. Deze start-up begeleidt particulieren om de juiste keuzes te maken bij juridische kwesties, zodat ze online kunnen ontdekken wat voor bijstand ze precies nodig hebben. Via een aantal vragen
- over de inhoud van het probleem, het budget, de verwachting - wordt de consument gekoppeld aan een passende jurist. Deze service speelt in op de algemene behoefte om sneller al onze vragen beantwoord te zien. Dit kan alleen als ook de advocatenkantoren mee digitaliseren.

the birdhouse trends 2018  start ups
afbeelding via Jureca

Big data om vragen te beantwoorden.

Vragen kunnen sneller beantwoord worden door data. Wij creëren met z’n allen dagelijks 2,5 quintiljoen bytes aan gegevens. Sinds kort kunnen we de uitdagingen - en het potentieel - van deze ‘big data’ beter inschatten. Data-analyse levert vaak fenomenale inzichten op. 

 

Daltix bijvoorbeeld, levert accuraat en snel de retail inzichten die je als organisatie nodig hebt voor een strategische beslissing. Dat doen ze door online retail data van webshops te verzamelen en te vertalen in handige inzichten voor zowel retailers als leveranciers. 

Zo kom je via Daltix te weten wie als eerste een prijsdaling heeft ingezet, op welke categorie retailer X de grootste promofocus legt en welke exclusieve deals de concurrentie aanbiedt.

Artificiële intelligentie blijft aan populariteit winnen.

Artificiële intelligentie is nog zo’n trend die voortbouwt op data-analyses. Eén van onze start-ups, Textgain, is bezig met artificiële intelligentie die in real time en op grote schaal automatische tekstanalyses kan uitvoeren. Want hoe moet jouw organisatie anders omgaan met de dagelijkse stroom aan updates, likes, tweets, e-mails?
Die miljoenen updates bevatten een schat aan informatie die meningen, trend shifts en gevoelens blootlegt.
Met Textgain zet je sociale media in als een permanente opiniepeiling die inzicht geeft in wat er leeft bij je doelpubliek. Het zijn onder andere start-ups als Textgain die artificiële intelligentie toegankelijk maken voor andere bedrijven, groot en klein.

Internet of Things en de toename aan smart objects

afbeelding via SET travel

The Internet of Things toont aan hoe slim onze apparaten geworden zijn. Een smartphone is hier een perfect voorbeeld van. Smart objects zijn zodanig handig in gebruik, dat ze steeds meer alomtegenwoordig worden. En dan hebben we het niet enkel over je smartphone. Tijdens een reis door Thailand ontdekte Elaha van SET travel dat ze enkele tools miste om haar reis vlot te laten verlopen. Daarom ontwikkelde ze NUMI : een rugzak die speciaal ontwikkeld is om te gebruiken in combinatie met je tech toys.

Zo kun je dankzij de Numi je telefoon opladen en je persoonlijke bezittingen beveiligen. Het beste aan dit innovatieve verhaal is dat het systeem werkt op basis van zonne-energie, via panelen. Opladen kan dus overal!

Ook virtual reality is niet meer weg te slaan.

De combinatie van data, slimme apparatuur en artificiële intelligentie noemen we virtual reality. Tot voor kort had je in een interieurwinkel heel wat verbeeldingskracht nodig om je een grijze tweezit voor te stellen als driezit met bloemetjesmotief. World of WaW, één van de Birdhouse alumni, heeft een platform ontwikkeld waarmee je de impact van elke wijziging in fotorealistisch 3D kunt zien. Bovendien kun je ook meteen het juiste formaat uittesten in jouw leefomgeving, dankzij augmented reality

afbeelding via World of WaW

afbeelding via World of WaW

We kijken alvast uit naar onze nieuwe Birdhouse lichting en naar hun innoverende ideeën en vernieuwende digitale toepassingen. Hou onze blog en sociale media in de gaten om te weten te komen welke dat zullen zijn! Binnenkort maken we bekend wie er geselecteerd is om The Birdhouse te betreden in het voorjaar. 

Deze blogpost is geïnspireerd door het trendrapport van Bart De Waele, één van onze mentoren.
Meer weten? Download via deze link het trendrapport van Wijs. 

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in